Rå målgang!

Fytti, dette var rått! Å gå i mål på Nordkapp til heiarop, norske flagg og champagne, kan anbefales.

Nå er jeg både glad og stolt. For dette har jeg gravd dypt for å få til. Over en distanse på ca. 3000 km, har både kropp og psyke blitt tynet til det ytterste i fire mnd. 

Den 1. juni 2019 begynte jeg å gå fra Lindesnes mot Nordkapp. Den 29. september kom jeg frem. Nå skal jeg unne meg noen rolige dager å fordøye alle de «rå» opplevelsene. Så blir det nok både foredrag og bok.

Jeg vil avslutte dette «Klart jeg kan»- prosjektet slik jeg begynte, med noen refleksjoner.

Uttrykket «rå», er definitivt det ordet som er brukt flest ganger av de som har kommentert turen min på FB. Ordet gir meg gode assosiasjoner, og noen rå «skikkelser » dukker opp i hodet. Hvilke som popper opp hos deg, avhenger av dine preferanser.

Any way. Det er oppmuntrende å lese på FB: – Du er så rå Cato!

Men hva betyr det?
Hva vil det si å være rå?

For å komme på sporet, gjorde jeg noen googlesøk.

Når utrykket «rå» brukes for å beskrive en person, handler det visstnok om at vedkomne er røff, uvøren, kul, ekstraordinær, fantastisk, usensurert og ekte.

Da jeg leste listen over adjektiv, rødmet jeg litt. For det ble rett og slett for mye av det gode. Klart jeg synes det er stas når noen beskriver meg som rå, men det blir også litt kleint.

Det var spesielt én beskrivelse som gjorde meg rak i ryggen og varm i hjertet. Det å være EKTE trumfer alt, i alle fall i min verden. Ekte, er rett og slett et honnørord.

Ja, når min nekrolog en dag skal skrives, håper jeg å bli beskrevet som ekte!

Er det noe de siste mnd har vært, så er det nettopp det, ekte. For hvert skritt jeg tok, var det som om jeg kom nærmere noe i meg selv, kjernen av det som virkelig er Cato.

Derfor har denne reisen lært meg mer om meg selv enn om fjell og vidde.

Langt fra folk i fjellet, forsto jeg raskt at det ikke hjalp å late som om jeg hadde full kontroll i tåke, storm, isende kulde eller brennende hete.

Akkurat da handlet det kun om å være ekte. Forholdene krevde at jeg snakket sant om min situasjon, og ikke falt for fristelsen til å leke Monsen!

Dersom jeg hadde ikledd meg Monsen-imaget eller en av de andre «maskene», hadde jeg bare lurt meg selv.

Det å gjemme seg bak «tøff i tryne»- masken, bringer ikke noe godt med seg når livet er krevende.

Det jeg måtte lære meg veldig raskt, var å ikke skjule meg for virkeligheten bak «masken». Jeg måtte erkjenne situasjonen, å ta den på alvor som meg.

Det er ikke anderledes i den trivielle hverdagen. Akkurat nå befinner vi oss alle på en eller annen «tur», hit eller dit. Vi møter vekslende forhold. For livet kan være krevende for både Monsen, deg og meg.

Vi må forholde oss til jobb og familie, renter og avdrag, sykdom og tap. Spørsmålet er hvordan vi gjør det.

Etter mange år bak masken, kan det oppleves som truende å komme frem som seg selv.

Manuset til vår image-modell har vi pugget så intenst, at vi er distansert fra oss selv. Til slutt glemmer vi at maskene vi bærer ikke er oss.

«Klart jeg kan»- prosjektet har derfor handlet om å samle på ekte «maske-løse» historier. Dette er fortellinger som bærer i seg motets kraft. 

Min «mission» fremover vil være å dele disse historiene. Dette er fortellinger som gjør oss rette i ryggen og klare i blikket. Fortellinger som genererer håp, og bidrar til at vi orker og «stå han av» når livets storm herjer!

Før jeg begynte å gå, bestemte jeg meg for å være ærlige på min vei mot Nordkapp. Derfor våget jeg å vise meg som en sårbar amatør. Jeg gikk på snørra og rotet meg bort, for så å reise meg med tårevåt øyne og finne rett kurs.

Det var rett og slett en ekte og rå opplevelse 😎

Denne råskapen bidro til at jeg ikke bare fant meg selv, men jeg ble også funnet av min neste💓

Nå skal historiene samles og formidles. Jeg vil selfølgelig aldri kunnne skrive om min tur som Lars Monsen. Men, jeg kan skrive en ekte «Klart jeg kan»- historie om Cato’s reise.

Det har jeg tenkt å gjøre også!

For det er noe befriende ved det å være ekte. Ja, det er rett og slett en rå opplevelse.

Takk for at du fulgte meg på turen, og lykke til som RÅ!

God søndag 💓