Utstyr


Som akademiker har jeg brukt  uhorvelig mye penger på bøker. Turutstyr har jeg derimot investert svært lite i. Kunnskap om de ulike produktene på markedet hadde jeg heller ikke. – Dra innom Piteraq i Oslo, der får du god hjelp. Når informasjonen kommer fra en med tilknytning til miljøet i Forsvarets spesial kommando (FSK), hadde jeg ingen grunn til å tvile. Hos PITERAQ, en spesialforretning for ekspedisjonsutstyr, ble jeg møtt av Bjørn. Etter en runde i en meget innholdsrik forretning, hadde vi satt opp en liste med alt jeg behøvde av utstyr til min Norge på langs tur. Nå er jeg rustet for det som måtte komme av vær. Takk for hjelpen!

Etter en strabasiøs tur over Hardangervidda i oktober 2018,bestemte jeg meg for å sørge for gode ullprodukter. Etter litt research imarkedet og samtaler med ekspedisjonsvante folk, var valget lett. Det måtte bliullprodukter fra ACLIMA. Nå kan jeg gå alle forhold i møte på min Norge pålangs tur.

Jeg kan ikke skryte på meg å ha «Lars Monsen» ferdigheter,men jeg liker å gå tur. Kart og kompass har jeg lært meg, men det kjenneslikevel trygt å vite at GARMIN viser meg veien Norge på langs.

Jeg elsker å lese, men ikke bruksanvisninger. I tillegg har jeg «fobi» for alt som lukter av teknologi. Dersom det blir mer enn en «av og på» knapp, styrer jeg som regel unna «duppeditten». Derfor går jeg forbi forretninger som selger fotoutstyr.  – Du må jo sørge for å dokumenter din Norge på langs tur Cato! Stikk innom CEWE Japan Photo i Drammen, der for du garantert god hjelp! Børre Helgerud, er en meget god naturfotograf med integritet, så jeg stolte på han. I butikken ble jeg møtt av en skjeggete mann. – Hei sa han, hva kan jeg hjelpe deg med? Jeg presenterte meg som Cato, en analfabet når det gjelder fotografering. – Sist jeg tok et bilde, var med et kamera som hadde en blitz det sa «poff» i når jeg trykket på knappen, sa jeg og rødmet.  – Slapp av, dette skal jeg lære deg, sa den skjeggete mannen. Frank tok meg på alvor, og ansiktet mitt skiftet farge.

Etter råd og veiledning, var jeg sikker på at jeg ikke bare skulle greie å lære meg det viktigste, men det utstyret jeg ble anbefalt, var hverken mer eller mindre enn hva jeg behøvde for turen.

Det er godt å kjenne at min «teknologi-fobi» er borte. Nå gleder jeg meg til å forevige mine opplevelser med utstyr som Frank har «plukket» og tilpasset meg og mine ferdigheter. Med hjelp fra CEWE Japan Photo i Drammen, skal min Norge på langs tur dokumenteres! Takk for strålende hjelp!

Jeg har null preferanser når det gjelder fjellstøvler. Derfor måtte jeg gjøre en skikkelig reachsersh før jeg gikk til anskaffelse. Fjellvante folk var samstemte: – Du må finne en støvel som passer foten din! Jeg prøvde meg omtrent gjennom alt som var, uten å være fornøyd. Jeg hadde nesten gitt opp håpet om å finne en lett støvel som i tillegg ga godt grep, var lengdemyk, vridningsstiv, vanntett, pustende og som i tillegg passet foten min. – Yes, var alt jeg sa da føttene sto trygt nede i Alfa Orre støvlene. Jeg hoppet bokstavlig talt rett i støvlene og krysset Harandgervidda høsten 2018. Det var ikke ett eneste gnagsår, så nå er valget enkelt. Jeg velger Alfa når jeg skal gå Norge på langs!